Çalışma Saatleri: (hafta içi) - 10:00 - 18:00 0545 328 20 25

ROSİ Tekniği

ROSİ | ROSİ Tekniği Nedir?

ROSİ Tekniği Nedir?

ROSİ kelimesi ‘’Round Spermatid Injection” sözcüklerinin kısaltılmasından oluşmaktadır. ROSİ tekniğinin ilk uygulamaları 1995 yılında başlamış, ancak, ilk uygulamalarda başarılı sonuçlar alınamamıştır. ROSİ tekniği 2009 yılında Japonya’da Dr. Tanaka tarafından tekrar uygulanmaya başlanmış ve geliştirdikleri yöntem ile gebelik elde edilmiştir. ROSİ tekniği, menide hiç spermi olmayan (azoospermi) ve testislerden cerrahi olarak sperm elde edilemeyen erkekler için umut olmuştur.


ROSİ tedavisi eşlerin üroloji ve jinekoloji muayenesinden sonra , tedaviye engel bir durum yok ise, standart tüp bebek tedavisi gibi adetin 2.günü kadının yumurta uyarma iğneleri ile başlanır. Yumurta toplama günü erkeğe Mikro TESE yapılır. Mikro TESE ile alınan sperm hücreleri laboratuvarda incelenir. Burada ilk amaç olgun sperm hücresi bulmaktır. Deneyimli androloglar tarafından saatler süren incelemenin ardından var ise olgun spermler, eğer olgun sperm yok ise yuvarlak ve elonge spermatidler toplanılır.

Toplanılan spermatidlerin bir kısmı daha sonra yapılacak olan ROSİ uygulamasında kullanılmak üzere dondurulur. Burada en önemli nokta 23 kromozoma sahip yuvarlak spermatidlerin diğer 46 kromozoma sahip sperm hücrelerinden ayrıt edilmesidir. Kadından elde edilen oositler/yumurtalar piezoeletrik adı verilen bir yöntem ile uyarılarak sperm ile etkileşme geçmeye hazır hale getirilir ve ardından yuvarlak/elonge spermatidler mikroenjeksiyon yöntemi ile yumurtanın içine yerleştirilir. Mikroenjeksiyon işleminden yaklaşık 17-24 saat sonra döllenme gerçekleşir.

Embryo (döllenen yumurta) gelişimi sonraki 3 ile 5 gün takip edilir ve en iyi kaliteye sahip embryo/embrolar anne adayının rahmine transfer edilir. Kalan embryolar dondurulur. Embryo transferi işleminin tamamlanmasıyla birlikte gebeliğin oluşması için yaklaşık on iki gün kadar beklenir. ROSİ tekniği ile hamilelik süreci genel olarak normal gebelik ile aynı devam etmektedir. Bu süreçte anne adayları beslenmesine dikkat etmeli, doktor tarafından verilen önerilerin dışına çıkmamalı, ilaç kullanılması gereken durumlarda mutlaka doktor tavsiyesine başvurmalıdır. Gebelik oluşmaması durumunda daha sonraki aylarda dondurulmuş embryo transferi veya dondurulan spermatidler çözülerek ve anne adayından yumurta toplanarak tekrardan ROSI uygulanabilir.



Siz de Bizim Mutlu Ailemize Katılın.