Rahim ağzı olarak da adlandırılan serviks, rahmin yani uterusun vajinaya açılan en alt noktasıdır.
Gebelikte normal olarak kapalı ve sıkıdır. Gebelik haftası ilerledikçe, gebe doğum yapmaya hazırlanırken serviks yavaş yavaş yumuşar, uzunluğu azalır ve genişlemeye başlar.
Serviksin erken açılmaya başlaması, bebeği taşıyamayacak kadar zayıflaması SERVİKAL YETMEZLİK olarak adlandırılmaktadır. Bu durum erken doğuma ya da düşüklere neden olmaktadır.
Servikal yetmezliğin olduğu gebelerde gebeliğin erken haftalarında herhangi bir belirti veya şikayet olmayabilir. Bazen gebeliğin 14-20. Haftaları arasında başlayan birkaç gün veya hafta süren hafif rahatsızlık hissi veya lekelenme olabilir.
Semptomlar arasında pelvik basınç hissi, sırt ve bel ağrısı, karın bölgesinde kasılma, akıntının niteliğinde değişiklik, kanama veya lekelenme sayılabilir.
Servikal yetmezliğin nedenleri arasında travmalar, servikal anomalileri tedavi etmek için yapılan cerrahi işlemler, önceki doğumlarda yaşanan yırtılmalar, bağ dokusu ile ilgili kişinin kendi yapısı ve genetik bozukluklar gibi farklı nedenler servikal yetmezliğe yol açabilir.
Servikal yetmezliğin tedavisinde serklaj olarak adlandırılan rahim ağzına dikiş atılması ya da petzer uygulamaları ile beraber medikal tedavi de eklenebilir.